Πέμπτη, 27 October 2016 01:51

22.09.2016 - O Γιάννης Καλλιάνος στα «Υστερόγραφα»: Μόνο με τεχνοκρατικές και φιλελεύθερες πρακτικές θα προχωρήσουμε μπροστά

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Μίχο

Η πολιτική βόμβα των ημερών πυροδοτήθηκε από τον Γιάννη Καλλιάνο. Ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος τύπου της Ένωσης Κεντρώων, ένα μήνα μετά την αποχώρησή του από το κόμμα του κ. Βασίλη Λεβέντη, προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία. Στο πλαίσιο της ένταξής του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλά στα "Υστερόγραφα" για το νέο κεφάλαιο που ξεκινά στην πολιτική του καριέρα.

Όπως υποστηρίζει ο μετεωρολόγος, αφ' ότου αποχώρησε από την ΕΚ δεν είχε αποφασίσει αν θα συνεχίζε την ενασχόλησή του με την πολιτική, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπήρξε προγενέστερη συμφωνία με τη ΝΔ, όπως του είχε προσαφθεί. Όσον αφορά τα καθήκοντα που θα έχει στην κεντροδεξιά παράταξη, δηλώνει ότι προτίθεται να κάνει οτιδήποτε του ζητηθεί, καθώς σημειώνει ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να παράξει έργο. Ταυτόχρονα, τονίζει ότι η μόνη αξιόπιστη λύση για να ανακάμψει η χώρα προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία.

Σχετικά με το αν η επίτευξη αυτοδυναμίας από τη ΝΔ σε εκλογική αναμέτρηση είναι εφικτός στόχος, ο κ. Καλλιάνος θεωρεί ότι το σενάριο αυτό είναι πολύ πιθανό και χαρακτηρίζει ως " ότι πιο δημοκρατικό έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια" τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα προσκαλέσει όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις σε συνεργασία, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος.

Παράλληλα, το νέο στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα, αναφορικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών τονίζει ότι ο πρωθυπουργός είναι "αψυχολόγητος", οπότε μπορεί το επόμενο πρωί να φέρει είτε "ένα δημοψήφισμα, είτε εκλογές". Επίσης, απαγγέλει κατηγορώ στον κ. Τσίπρα, διότι "έστησε τη μεγαλύτερη πολιτική απάτη εις βάρος των Ελλήνων πολιτιών" και "τα δίελυσε όλα".

Επιπρόσθετα, ο Γιάννης Καλλιάνος τάσσεται σταθερά υπερ των μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας και συνεπώς στην έξοδο από το μνημόνιο, ενώ τέλος, τοποθετεί ιδεολογικοπολιτικά τον εαυτό του στο χώρο του δημοκρατικού κέντρου.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Γιάννη Καλλιάνου στα "ysterografa.gr":

- Μόλις αποχωρήσατε από την Ένωση Κεντρώων, ο πρόεδρος της κ. Βασίλης Λεβέντης, δήλωσε ότι ετοιμάζεστε για "πολιτικό γάμο" με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ένα μήνα αργότερα ενταχθήκατε στη Νέα Δημοκρατία. Ουσιαστικά δεν δικαιώνεται ο πρόεδρος της ΕΚ για την πρόβλεψή του;

"Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων έκανε εικασίες διότι ήξερε πόσο σκληρή στάση κράτησα απέναντι στην κυβέρνηση και επομένως του φαινόταν φυσιολογική μια τέτοια εξέλιξη. Αντιθέτως εγώ, χωρίς αρχικά να έχω αποφασίσει τι θα πράξω, σκέφτηκα για περίπου 40 ημέρες αν θέλω να συνεχίσω να ασχολούμαι με την πολιτική και εν συνεχεία μίλησα με εκατοντάδες πολίτες οι οποίοι με παρότρυναν να προσχωρήσω στην μοναδικό κόμμα που μπορεί να βρεθεί δίπλα στην κοινωνία και να παράξει έργο".

- Προσφάτως αναφέρατε ότι η αποχώρησή σας από την Ένωση Κεντρώων οφείλεται στην "αλλαγή στάσησ του κόμματος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ". Πότε σας έγινε αισθητή η αλλαγή για την οποία κάνετε λόγο;

"Από την στιγμή που ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων συνάντησε τον κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου για τον εκλογικό νόμο. Εγώ τον είχα συνοδεύσει εκείνη τη μέρα και παρατήρησα την αλλαγή ακαριαία μετά το πέρας της συνάντησης. Νομίζω ότι αποχώρησα την κατάλληλη στιγμή, όταν δηλαδή πείστηκα ότι ένιωθα ξένο σώμα και δεν μπορούσα πλέον να εκφράσω ελεύθερα τα αιτήματα της κοινωνίας".

- Ας περάσουμε όμως και στο παρόν. Τι ρόλο θα έχετε στη Νέα Δημοκρατία;

"Όλα αυτά θα τα κρίνει και θα τα αξιολογήσει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Εμένα με ενδιαφέρει να παράξω ουσιαστικό έργο και να συνεχίσω να βρίσκομαι δίπλα στην κοινωνία υλοποιώντας τα δίκαια αιτήματα της. Όλα τα άλλα θα έρθουν στην ώρα τους. Ότι μου ζητηθεί, θα προσπαθήσω να το φέρω εις πέρας με το 100% των δυνάμεων μου, όπως κάνω πάντα δηλαδή".

- Η συντριπτική πλειονότητα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η ΝΔ και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αποκτήσει σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Eίναι εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας για το κόμμα σας; Θεωρείτε ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κυβερνήσει μόνη της ή με συνεργασία;

"Αν οι Έλληνες καταλάβουν ότι η μοναδική και αξιόπιστη λύση για να ανακάμψει η χώρα μας προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία, τότε βλέπω πολύ πιθανό να πετύχει η παράταξή μας και αυτοδυναμία. Όμως ξέρετε κάτι; Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το γεγονός ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι, είτε βγει αυτοδύναμος είτε και όχι, θα προσκαλέσει όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις για να βοηθήσουν όλοι μαζί τη χώρα. Ήταν ότι πιο δημοκρατικό έχω ακούσει από πολιτικό τα τελευταία χρόνια. Mε συνεπήρε όταν το ανέφερε αυτό".

- Διαβλέπετε ορατό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;

"Ο κ. Τσίπρας είναι αψυχολόγητος. Μπορεί να φέρει αίτημα για δημοψήφισμα αύριο το πρωί, μπορεί να κάνει εκλογές, μπορεί και να συνεχίσει μέχρι τέλους να διαλύει τη χώρα. Νομίζω όμως ότι και ο ίδιος είναι σε μεγάλο δίλημμα γιατί από τη μία θέλει να ολοκληρώσει την τετραετία του αλλά και από την άλλη ξέρει ότι όλη η Ελλάδα είναι απέναντί του. Αν έχει αξιοπρέπεια πρέπει να πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο το πρωί, και να δώσει ημερομηνία εκλογών. Δεν πρόσφερε τίποτα, αντιθέτως διέλυσε τα πάντα, είπε τεράστια ψέματα και έκανε την μεγαλύτερη πολιτική απάτη που στήθηκε ποτέ εις βάρος των Ελλήνων πολιτών. Όσο συνεχίζει είμαι σίγουρος ότι τα ποσοστά του θα βαδίζουν προς μονοψήφια νούμερα".

-Ενταχθήκατε στη ΝΔ μία μερα μετά την συμπλήρωση 42 χρόνων από την ίδρυση της. Το κόμμα στο οποίο ανήκετε κυβέρνησε αρκετά χρόνια, ψήφισε μνημόνια, όμως παραμένει η σταθερά του πολιτικού συστήματος της χώρας, δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ κατακριμνίστηκε από κόμμα εξουσίας και στη θέση του αναρριχήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πως εξηγείτε αυτή τη διάρκεια που επιδεικνύει η κεντροδεξιά παράταξη;

"Το πρώτο μνημόνιο δεν το ψήφισε όπως ξέρετε η Νέα Δημοκρατία. Το δεύτερο μνημόνιο ήταν η συνέχεια του πρώτου και δεν γινόταν διαφορετικά, όλοι μας το γνωρίζουμε αυτό. Το δεύτερο μνημόνιο θα ήταν αχρείαστο αν είχαμε εφαρμόσει από την αρχή ένα πρόγραμμα εσωτερικής λιτότητας με μεταρρυθμίσεις που θα βοηθούσαν στην ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά βλέπετε ο κ. Γ. Παπανδρέου βροντοφώναζε ότι ΄΄λεφτά υπάρχουν΄΄ για να χαϊδέψει και αυτός την καρέκλα του Μαξίμου. Το τρίτο μνημόνιο ήρθε από τις λανθασμένες πολιτικές του κ. Τσίπρα που μας έφερε στο σημείο να διακυβεύεται η παραμονή μας η όχι στην Ευρώπη. Εκεί έβαλαν πλάτη όλα τα κόμματα που πιστεύουν στην Ευρώπη. Έβαλαν πλάτη όμως για κάποιους στόχους και όχι για τις πολιτικές που εφαρμόζει ο κ. Τσίπρας. Εκεί διαφωνούμε. Αν άφηνε ο ΄΄ευαίσθητος΄΄ κ. Τσίπρας τη Νέα Δημοκρατία να εφαρμόσει το πρόγραμμα της, τώρα θα είχαμε βγει από τα μνημόνια αλλά βλέπετε και αυτός λάτρευε το Μαξίμου".

- Ιδεολογικοπολιτικά, που ακριβώς τοποθείτε τον εαυτό σας;

"Eίμαι ένας μετριοπαθής κεντρώος, λάτρης δηλαδή του δημοκρατικού κέντρου, δεν μου αρέσουν οι ακρότητες και πιστεύω σε μια ελεύθερη οικονομία. Πιστεύω ότι μόνο με τεχνοκρατικές και φιλελεύθερες πρακτικές θα προχωρήσουμε μπροστά".