Σάββατο, 12 November 2016 23:49

12.11.2016 - Συνέντευξη του Γιάννη Καλλιάνου στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Ευθυμίου

Τι καιρό θα κάνει στο πολιτικό σκηνικό στο επόμενο διάστημα; Βλέπετε νηνεμία ή καταιγίδα πολιτικών εξελίξεων;

Έχουμε μπροστά μας την β’ αξιολόγηση και η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή επαχθή νομοσχέδια για τα εργασιακά. Θα έρθει αντιμέτωπη με τον «σκληρό» πυρήνα των συνδικαλιστών της. Ο «κόφτης» παραμονεύει γιατί δεν υπάρχει σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση από τον κ. Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός σφυρίζει αδιάφορα για τις επενδύσεις και τις νέες δουλειές, προτιμά να προστατεύει μόνο το δημόσιο, να εξευτελίζει την επιχειρηματικότητα υπερφορολογώντας τους πάντες και να στέλνει στο εξωτερικό τους νέους επιστήμονες. Άρα ο καιρός προβλέπεται νεφελώδης με πιθανές καταιγίδες.

Κατά τη γνώμη σας τι θα μπορούσε να προκαλέσει εκλογές;

Οι μισοί Έλληνες χρωστούν στην εφορία, 1.600.000 πολίτες μας ξυπνούν με τον φόβο των κατασχετηρίων, οι συνταξιούχοι είναι στα κάγκελα, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις αυξάνονται εκθετικά, τα δημόσια ταμεία στέγνωσαν, οι ενάρξεις στην Βουλγαρία από δικούς μας επιχειρηματίες πληθαίνουν, κόπηκαν μισθοί, συντάξεις και ΕΚΑΣ. Επίσης η παιδεία και η υγεία γκρεμίζονται, το μεταναστευτικό αποτελεί μείζον ζήτημα που δεν απασχολεί όσο θα έπρεπε τον Πρωθυπουργό λόγω ιδεοληψιών. Πρέπει να φύγουν άμεσα, διέλυσαν την Ελλάδα μας. Η απέραντη αγανάκτηση του κόσμου θα μπορούσε να προκαλέσει εκλογές.

Ποιο είναι το κλίμα στην κοινωνία, κατά την επαφή που έχετε με τον κόσμο;

Βρίσκομαι καθημερινά μέσα στην κοινωνία. Σημειώνω τα αιτήματα τους και συζητώ για τυχόν λύσεις για τα προβλήματα του κόσμου. Οι πολίτες δεν μπορούν να καταλάβουν, πως ένας νέος άνθρωπος όπως ο κ. Τσίπρας, που υποτίθεται ότι έπρεπε να είχε φρέσκες ιδέες και να παλέψει για την ελπίδα, κατάφερε να κοροϊδέψει τους πάντες και να καταστρέψει μια ολόκληρη χώρα. Δεν σας κρύβω ότι είμαι πολύ στεναχωρημένος βλέποντας τις ματιές των αγανακτισμένων πολιτών μας και παράλληλα πολύ θυμωμένος λόγω της πολιτικής εξαπάτησης που υπέστησαν οι άνθρωποι του τόπου μας από τον Σύριζα.

Θεωρείτε ότι θα αντέξουν οι πολίτες νέα μέτρα σε περίπτωση που δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση;

Οι πολίτες ζητούν απεγνωσμένα και άμεσα πολιτική αλλαγή. Δεν ξέρω κατά πόσο θα εισακουσθεί το αίτημά τους από τους ανεπάγγελτους λάτρεις του αριστερού «μορφώματος» που γαντζώθηκαν στις καρέκλες του Μαξίμου για να απολαμβάνουν τις 7.000 ευρώ και πλέον κάθε μήνα. Η κοινωνία δεν αντέχει ούτε 1 ευρώ νέα μέτρα. Αντιθέτως, οι πολίτες θέλουν πίσω αυτά που τους πήρε με χειρουργικό τρόπο ο κ. Τσίπρας. Οι λέξεις ισονομία, ισοπολιτεία, δικαιοσύνη, δημοκρατία και ανάπτυξη ξεχάστηκαν σε κάποιο συρτάρι της Κουμουνδούρου, δυστυχώς.

Εκτιμάτε ότι δεν θα αποδώσει το νέο υπουργικό σχήμα που συγκρότησε ο κ. Τσίπρας;

Έγινε απλά μια ανακύκλωση των ίδιων φθαρμένων προσώπων. Επιπροσθέτως δημιουργήθηκαν και νέα Υπουργεία για να βρουν δουλειά και άλλα παιδιά από τον κομματικό σωλήνα του Σύριζα. Μόνο ευέλικτο σχήμα δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί αυτό, κάτι το οποίο είχε ως προεκλογική σημαία ο κ. Τσίπρας. Υπάρχουν Υπουργοί και Υφυπουργοί οι οποίοι είναι λάτρεις του παράλληλου νομίσματος, της δραχμής και της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας μη γελιόμαστε, η ίδια πολιτική οικονομικής εξαθλίωσης και ιδεοληψιών θα συνεχιστεί.

Δηλαδή δεν πρέπει να θεωρείται θετικό το γεγονός ότι πολλοί από τους καινούριους υπουργούς είναι νέοι σε ηλικία; Δεν θα πρέπει να δοκιμαστούν πρώτα πριν κριθούν;

Προσωπικά δεν είμαι αντίθετος στο να δίνεται η ευκαιρία σε νέους πολιτικούς ώστε να μπορέσουν να φέρουν την ανανέωση και την κάθαρση μέσα από την σκληρή δουλειά τους και ειδικά όταν είναι μορφωμένοι, πολιτικά καλλιεργημένοι και πάνω απ’ όλα άνθρωποι. Εξάλλου νέους ανθρώπους χρειάζεται ο τόπος. Όταν όμως βλέπω νέα παιδιά που μέχρι πρότινος έσκιζαν τα μνημόνια, που πίεζαν να μην πληρώσει κανείς τον ΕΝΦΙΑ και τα διόδια και τώρα εκτελούν κυβιστήσεις παίρνοντας άριστα και όταν αυτά τα παιδιά δεν έχουν κολλήσει ούτε ένα ένσημο, με συγχωρείται αλλά πανικοβάλλομαι.

Η ΝΔ μπορεί να πείσει τους πολίτες; Μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πρόταση;

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί αυτή τη στιγμή την πιο αξιόπιστη λύση διότι στηρίζεται στην απλή λογική. Εμείς πιέζουμε για άμεση μείωση στην φορολογία ώστε να προσελκύσουμε επενδυτές, για μείωση στις μη αναγκαίες δημόσιες δαπάνες, για καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και των νομικών κωλυμάτων, για αξιολόγηση και κινητικότητα στο δημόσιο και όχι για νέες απολύσεις, για επαναφορά της αριστείας, για τήρηση των νόμων, για αναστήλωση της παιδείας και της υγείας αλλά και άλλων σημαντικών πυλώνων της κοινωνίας μας. Η Νέα Δημοκρατία καθημερινά πείθει χιλιάδες πολίτες ότι είναι η παράταξη που δεν τάζει αλλά που είναι ικανή να διορθώσει ότι διέλυσε ο Σύριζα και ταυτόχρονα να φέρει την ισορροπία στην ταλαιπωρημένη κοινωνία μας.

Θεωρείτε ότι θα προχωρήσει κι άλλο η διεύρυνση της ΝΔ; Δικοί σας πρώην ψηφοφόροι στην Ένωση Κεντρώων θα σας ακολουθήσουν και γιατί;

Το ειλικρινέστατο άνοιγμα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο χώρο του κέντρου, «ερέθισε» πολιτικά πολλούς από τους νέους της γενιάς μου. Αρκεί να σας πω ότι καθημερινά έρχονται στο γραφείο μου δεκάδες νέοι, οι οποίοι δεν ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και που τώρα θα την στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις. Το 35-40% από αυτούς τους νέους με είχαν στηρίξει και στην Ένωση Κεντρώων αλλά απογοητεύτηκαν, όπως συνέβη και με μένα.

Με τον κ. Μητσοτάκη τι είπατε όταν συναντηθήκατε;

Στα μάτια του κ. Μητσοτάκη είδα τη διάθεση για να αλλάξει η Ελλάδα, είδα την ικανότητα που έχει για να φέρει εις πέρας την έξοδο της χώρας από την κρίση γιατί συζητήσαμε εκτενώς για τα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες. Αυτό του είπα, και ότι θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις δίπλα του. Με συγκίνησε ιδιαιτέρως η εμπιστοσύνη που έδειξε προς το πρόσωπό μου. Μιλήσαμε για αρκετή ώρα. Αντιλήφθηκα ότι απέναντί μου καθόταν ένας απλός, ευγενής και ταπεινός άνθρωπος με πολλά όμως ηγετικά στοιχεία.

Με τον κ. Λεβέντη ξαναμιλήσατε; Θα ξαναμιλήσετε;

Δεν έχω ξαναμιλήσει με τον κ. Λεβέντη. Αν τον δω μπροστά μου, σαφώς και θα του μιλήσω. Άλλο πράγμα είναι οι τεράστιες ιδεολογικές διαφορές και άλλο οι ανθρώπινες σχέσεις.