Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017 22:12

Ο Γ. Καλλιάνος στο BriefingNews: "Ολα στο εσωτερικό της ΝΔ λειτουργούν ρολόι"

Η πρώτη μας γνωριμία, ήταν κάπως... απρόσωπη! Και αυτό διότι τον μάθαμε μέσα από τον τηλεοπτικό φακό. Αυτόν της ΕΡΤ...

Και μπορεί ο Γιάννης Καλλιάνος να αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική, όμως δεν "απεμπόλησε" ποτέ την ιδιότητα του μετεωρολόγου.

του Σταύρου Ζαγκανά

Ενας νέος άνθρωπος, αποφασίζει να μπει στον δύσκολο και πολύπαθο στίβο, αυτόν της πολιτικής και μάλιστα αρχίζοντας όχι από τα "μεγάλα σαλόνια", αλλά από τις... μικρότερες κατηγορίες.

Οντας εκπρόσωπος Τύπου της Ενωσης Κεντρώων, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ξεχωρίζει σαν την... μύγα μες το γάλα και αποφασίζει να κάνει το μεγάλο άλμα.

Σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό στέλεχος της Ν.Δ, με το μέλλονν να προμηνύεται λαμπρό.

Ο Γιάννης Καλλιάνος, άνοιξε την καρδιά του στο BriefingNews μιλώντας πραγματικά με το χέρι στην καρδιά.

kallianos 001

Πώς αποφάσισες να μπλέξεις με την πολιτική; Διότι πρόκειται ίσως για την πιο δύσκολη μεταπολεμικά χρονική στιγμή...

Επειδή ακριβώς είναι η πιο δύσκολη στιγμή μετά τη μεταπολίτευση, και επειδή ακριβώς ο χώρος της πολιτικής χρειάζεται τρομερή ανανέωση, και επειδή στα μάτια των πολιτών βλέπω την ανάγκη να στηρίξουν ανθρώπους οι οποίοι πράγματι θέλουν να παράξουν ουσιαστικό έργο, για αυτό και αποφάσισα να ασχοληθώ ενεργά με την πολιτική.

Σίγουρα όμως δεν προτίθεμαι να αφήσω αυτό που σπούδασα, δηλαδή την επιστήμη της μετρολογίας. Θα τα συνδυάσω και τα δύο μαζί διότι η πολιτική δεν είναι επάγγελμα, είναι λειτούργημα. Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να υπάρχουν επαγγελματίες πολιτικοί,  πρέπει να υπάρχουν αληθινοί άνθρωποι στην πολιτική. Τελεία και παύλα

Είσαι ένα νέο πρόσωπο που έχεις βγει μπροστά τόσο ως στέλεχος της Ενωσης Κεντρώων όσο και ως Αναπληρωτής Γραμματέας των Επιστημονικών Φορέων πια της ΝΔ. Είσαι το νέο, φρέσκο πρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης...

Το νέο και το φρέσκο πρόσωπο μπορεί να είμαι στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας. Όπως υπάρχουν και άλλα στελέχη τα οποία είναι νέα σε ηλικία και έχουν τις δυνατότητες να προσφέρουν πάρα πολλά. Έτσι λοιπόν επιμένω, δεν σημαίνει κάτι το ότι είσαι νέος.

Αυτό που σημαίνει πολλά για τον τόπο, είναι αν μπορείς να προσφέρεις αληθινά και έχεις βγει ήδη από μόνος σου στην αγορά εργασίας, έχει κολλήσει ένσημα και έχεις δει τι περνάνε οι απλοί πολίτες. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να μπορέσεις να είσαι κοντά στην κοινωνία και να αφουγκράζεται τα προβλήματα αυτής.  Αυτό που με ευχαριστεί ιδιαιτέρως, είναι ότι λαμβάνω μεγάλη αγάπη από τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας όπου και αν εμφανίζομαι.

Ως νέο και άφθαρτο πρόσωπο και στο χώρο της ΝΔ, έχεις αντιμετωπίσει δυσκολίες μέσα στο κόμμα από τις λεγόμενες "παλιές καραβάνες";

Αυτό που έχουν αντιληφθεί μέχρι στιγμής, είναι ότι όλα λειτουργούν ρολόι στο εσωτερικό του κόμματος.  Το γεγονός αυτό, καθιστά την κατάσταση πολύ πιο εύκολη για μένα για να μπορέσω να λειτουργήσω και να παράξω ουσιαστικό έργο, και μέσα στο κόμμα αλλά και μέσα στην κοινωνία.

Για εμένα δεν υπάρχουν παλιές και καινούργιες καραβάνες, υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν αληθινά στην κοινωνία, είτε είναι μικροί σε ηλικία, είτε είναι μεγάλοι.  Είμαι σίγουρος ότι όταν έρθει η ώρα των εκλογών, ο κόσμος θα μπορέσει να επιλέξει με επιτυχία.

Παρά το γεγονός ότι η ΝΔ σήκωσε το πολύ μεγάλο βάρος των μνημονίων την επταετία της κρίσης, ο κόσμος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, την καθιστά και πάλι πρώτο κόμμα και με διαφορά. Είστε έτοιμοι να σηκώσετε άλλο ένα βάρος, ίσως το μεγαλύτερο; Αυτό της εμπιστοσύνης του κόσμου;

Αν συγκρίνουμε την τωρινή κατάσταση της οικονομίας με αυτή που επικρατούσε το 2014, όταν ο κύριος Σαμαράς ήταν πρωθυπουργός της χώρας, θα καταλάβουμε όλοι μας ότι οι διαφορές είναι χαοτικές.  Ναι μεν, ο κόσμος ήταν απογοητευμένος από τις εξουθενωτικές περικοπές που προέβλεπαν τα μνημόνια, στα οποία θυμίζω δεν μας έβαλε η Νέα Δημοκρατία, μας έβαλε το ΠΑΣΟΚ, απλά η Νέα Δημοκρατία κλήθηκε να διαχειριστεί, όταν ήρθε στην εξουσία, μία κατάσταση η οποία ήταν πάρα πολύ δύσκολη.

Θυμίζω επίσης ότι ο Κώστας Καραμανλής λίγο πριν τις εκλογές του 2009, είχε πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, ότι από δω και στο εξής τέλος στις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, πρέπει να μπούμε σε ένα πρόγραμμα εσωτερικής λιτότητας. Αυτό δεν άρεσε στον κόσμο γιατί βρέθηκε ο Γ. Παπανδρέου που έλεγε ότι "Λεφτά υπάρχουν".

Θυμίζω επίσης, ότι επί κυβερνήσεως του Αντώνη Σαμαρά, η Νέα Δημοκρατία είχε κάνει μονομερείς ενέργειες προς όφελος της οικονομίας της χώρας και των νοικοκυριών, πηγαίνοντας αντίθετα στις επιθυμίες των δανειστών. Αυτές οι προτάσεις της πραγματοποιήθηκαν διότι ήμασταν σοβαροί ως κράτος και ως κυβέρνηση.

Μετά λοιπόν και τη διάλυση της οικονομίας της χώρας από τη στιγμή που ο κ Τσίπρας ήρθε στα πράγματα,  ο κόσμος κατάλαβε ότι ο Αντώνης Σαμαράς, πράγματι, προσπάθησε εφαρμόσει πολιτικές για το καλό της Ελλάδας. Τώρα οι πολίτες βλέπουν τον κύριο Μητσοτάκη,  έναν άνθρωπο όποιος επιθυμεί όσο τίποτε άλλο να πατάξει τις παθογένειες που μας έφτασαν ως εδώ, να μπορέσει να χαμηλώσει τις φορολογίες, να μπορέσει να περικόψει τις μη αναγκαίες δημόσιες δαπάνες και να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικότερο κράτος για να προσελκύσει επενδυτές οι οποίοι θα δώσουν με τη σειρά τους νέες δουλειές στα άνεργα παιδιά μας.

Αυτός είναι και ο λόγος, μέσα σε λίγες γραμμές, που πλέον οι πολίτες εμπιστεύονται το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και πιστέψτε με, οι πολίτες αυτοί δεν είναι μόνο δεξιοί ή κεντροδεξιοί. Προέρχονται και από το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς.

Τι απαντάτε σε αυτούς που θεωρούν ότι αυτή η μεγάλη δημοσκοπική "ψήφος" που συγκεντρώνει η ΝΔ, είναι ψήφος διαμαρτυρίας;

Το αίτιο της δημοσκοπικής ανόδου της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα και μοναδικό, ότι οι πολίτες εμπιστεύονται το πρόγραμμά μας το οποίο αναλυτικά παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρό μας στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Όταν ένα κόμμα είναι ήδη μεγάλο και πολύ οργανωμένο, αυτοί που θέλουν να διαμαρτυρηθούν δεν θα το εμπιστευθούν, αυτό κατά βάση τουλάχιστον μας έχει διδάξει το παρελθόν. Άρα οι πολίτες που επιστρέφουν και που θα εμπιστευτούν και πάλι τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, είναι αυτοί που πλέον έχουν ωριμάσει και σκέφτηκαν ότι δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη λύση.

Σε όλες τις μετρήσεις διαπιστώνεται η πολύ μεγάλη απογοήτευση της κοινωνίας. Τι θα κάνετε για να αντιστρέψετε αυτό το κλίμα;

Μα είναι πάρα πολύ λογικό να είναι απογοητευμένοι οι πολίτες της χώρας μας.  Έχουν υποστεί τα πάνδεινα, έχουν περικοπεί οι συντάξεις τους, έχουν μειωθεί οι μισθοί τους, έχουν υπερφορολογηθεί οι πάντες, δεν βλέπουν μέλλον, δεν έχουν ελπίδα, η ανεργία μεγαλώνει, οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό, οι καταθέσεις φεύγουν στο εξωτερικό, οι επιχειρήσεις κλείνουν, οι επενδυτές δεν έρχονται και γενικά επικρατεί μία κατάσταση η οποία μάλλον θυμίζει ότι βρισκόμαστε σε μία τριτοκοσμική χώρα και που οι κυβερνώντες χαίρονται για αυτό.

Αυτό που επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία είναι να εξηγήσει σε όλες τις τάξεις της κοινωνίας μας, ότι εμείς θέλουμε το καλό τους, θέλουμε μέσω του προγράμματος μας να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, επιθυμούμε διακαώς να ελαφρύνουμε οικονομικά τα νοικοκυριά μας, θέλουμε να προσελκύσουν επενδυτές τη χώρα μας, έχουμε τον τρόπο για να τα κάνουμε όλα αυτά.

Έχουμε τον τρόπο για να πατάξουμε εκείνες τις παθογένειες ενός πελατειακού δημοσίου που διέλυσε κάθε σκέψη επιχειρηματικότητας.  Το εγχείρημα φυσικά και δεν θα είναι εύκολο, φυσικά και εντός 15 ημερών δεν θα μπορέσουμε να γίνουμε το Ντουμπάι της Ευρώπης. Όμως υπάρχει διάθεση, πρόγραμμα και ουσιαστική θέληση για να αλλάξουμε 180 μοίρες το κλίμα.

Φοβάστε την αποχή; Τι θα κάνετε για να βγάλετε τον κόσμο από το σπίτι του και να τον φέρετε στις κάλπες όποτε αυτές διεξαχθούν; Πως θα τον πείσετε;

Ο κόσμος δεν θα πρέπει να είναι αποστασιοποιημένος από τις εκλογές και από τις πολιτικές συζητήσεις. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι τώρα είναι η ώρα για να πάει σύσσωμος να ψηφίσει. Δεν χωρούν άλλα λάθη, δεν χωρούν ανωριμότητες, δεν χωρούν αντιδραστικές συμπεριφορές στην κάλπη.

Όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να είμαστε μέσα στην Ευρώπη, μέσα στο Ευρώ και στο σκληρό πυρήνα Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα αυτά για να επιτευχθούν, θα πρέπει  οι πολίτες που θα επιλέξουν τις επόμενες κυβερνήσεις να έχουν ένα και μόνο ένα πράγμα μέσα στο μυαλό τους. Ότι χρειάζεται σοβαρότητα, διαφάνεια, δημοκρατία, πάταξη των παθογενειών, κοστολογημένες προτάσεις  και μεταρρυθμιστικές λύσεις.

Το νέο μότο της ΝΔ είναι η "συμφωνία αλήθειας". Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός κόμματος και εν δυνάμει Πρωθυπουργός, για πρώτη φορά δεν υπόσχεται, αντίθετα μιλά για δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν. Μετά από 7 σκληρά μνημονιακά χρόνια και αρκετές δοκιμασίες, η κοινωνία έτοιμη για κάτι τέτοιο;

Η κοινωνία έχει να επιλέξει μεταξύ δύο κατευθύνσεων. Η πρώτη έχει να κάνει με το ψέμα και την δήθεν ελπίδα για να βολευτούν κάποιοι στην εξουσία και η δεύτερη έχει να κάνει με την ειλικρίνεια, την αλήθεια και την προσπάθεια να μην τάξεις σε κανέναν, αν δεν μπορείς να το κάνεις αυτή τη στιγμή. Η συμφωνία αλήθειας αυτό περιέχει, την πλήρη αλήθεια σε όλο τον Ελληνικό λαό.

Δυστυχώς αλλά αρκετοί από τους κυβερνώντες του παρελθόντος επέλεξαν το ψέμα από την αλήθεια. Από την άλλη κάποιοι ήταν αληθινοί αλλά επικράτησαν εκείνοι που έταζαν. Τώρα ήρθε η ώρα να καταλάβουμε όλοι μας ότι μόνο με αλήθειες και φρέσκες προτάσεις μπορούμε να πάμε μπροστά και ας προσπαθήσει ο "λαοπλάνος" κ. Τσίπρας, για άλλη μία φορά, με ψεύτικες υποσχέσεις, να δείξει ότι μόνο αυτός έχει τη λύση.

Τις είδαμε τις λύσεις του κυρίου Τσίπρα Τις είδαμε και τις κόκκινες γραμμές του.  Ήρθε η ώρα να πάει σπίτι του και να καθίσει πλάι το Πορτραίτο του Τσε Γκεβάρα, εκεί του αξίζει.

Μιλάτε συνεχώς για μειώσεις δαπανών. Και μάλιστα σας κατηγορούν πως αυτές θα έρθουν με απολύσεις στον στενό και ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Τι απαντάτε; Πως ακριβώς  θα επιτευχθούν αυτές οι μειώσεις; (αν θέλεις πες μου δύο τρία συγκεκριμένα πράγματα).

Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να απολύσει κανέναν, σε αυτό είμαστε κάθετοι και το τονίζουμε με κεφαλαία γράμματα και με κάθε τρόπο.  Ξεκινάμε Λοιπόν, παραδείγματα πρώτον, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 404 δημόσιοι οργανισμοί οι οποίοι δεν έχουν απογραφεί ποτέ. Το είπε ο ίδιος ο κ. Βερναρδάκης.  Δεύτερον, υπάρχουν χιλιάδες κτίρια και στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη επικράτεια τα οποία ενοικιάζει το δημόσιο και είναι εγκαταλειμμένα.

Τρίτον, διορίζονται αυτή τη στιγμή, χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ, χιλιάδες άνθρωποι στο δημόσιο.  Τέταρτον,  οι μετακλητοί υπάλληλοι στα υπουργεία ξεπέρασαν κάθε όριο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αυτή τη στιγμή εργάζονται σε αυτά πάνω από 2.100 άνθρωποι.  Πέμπτον, θα εξοικονομηθούν 100 εκατομμύρια το χρόνο μόνο από την ΕΡΤ, χωρίς απολύσεις.

Πέρα από αυτά όμως,  ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στην ΔΕΘ έναν πλήρως κοστολογημένο κατάλογο  από τουλάχιστον 25 περιπτώσεις, όπου μπορεί το κράτος κάθε χρόνο να εξοικονομήσει πολλά εκατομμύρια ευρώ. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να εισέλθει στη σελίδα της Νέας Δημοκρατίας στο διαδίκτυο για να δει ακριβώς για ποιες περιπτώσεις μιλάμε.  Όλες ανεξαρτήτως αποτελούν περιπτώσεις μη αναγκαίων δημόσιων δαπανών.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα νομοθετήσει η ΝΔ ως κυβέρνηση και ποιο θα καταργήσει;

Από τα πρώτα πράγματα που θα κάνει η Νέα Δημοκρατία, είναι η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, η σταδιακή μείωση στον φόρο των επιχειρήσεων, η σταδιακή μείωση στο φόρο των αγροτικών προϊόντων και η άμεση περικοπή των μη αναγκαίων δαπανών του δημοσίου.

Επίσης η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει από τις πρώτες μέρες που η Νέα Δημοκρατία θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, διότι με τον υπάρχον νόμο, μόνο ακυβερνησία θα μπορέσουμε να έχουμε στο μέλλον. Είναι σαφές ότι ο εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής χρειάζεται βελτιώσεις ώστε να είναι ακόμη πιο δίκαιος. Αυτό θα το αλλάξει η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη κιόλας μέρα  με νομοσχέδιο που θα φέρει μέσα στη Βουλή.

Πως είναι ο Γιάννης σαν άνθρωπος;

Ταπεινός, ηθικός, εργατικός, συναισθηματικός, ευαίσθητος, δημοκρατικός, λάτρης της αληθινής αγάπης και των ουσιαστικών σχέσεων (επαγγελματικών, συγγενικών, φιλικών κτλπ).  Απεχθάνομαι τους δήθεν, απεχθάνομαι αυτούς που έχουν καβαλήσει το καλάμι, απεχθάνομαι τους ψεύτες, απεχθάνομαι αυτούς που δεν αγαπούν την ίδια τους την ψυχή και πόσο μάλλον και τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Απεχθάνομαι αυτούς που κοιτάζουν την πάρτη τους, απεχθάνομαι όλους όσοι επιθυμούν να πατήσουν επί πτωμάτων για να ανέβουν στη ζωή τους, απεχθάνομαι τις κλίκες και όσο και αν ακούγεται πολύ ρομαντικό, ζητάω μία αγαπημένη και αληθινή κοινωνία. Αυτός είμαι, δεν θα αλλάξω για κανέναν.

Ελεύθερος χρόνος και πολιτική. Συμβαδίζουν αυτές οι έννοιες; Και αν ναι, πως τον περνάς; 

Επειδή ακριβώς εργάζονται πυρετωδώς πάνω στον κλάδο της μετεωρολογίας και επειδή ακριβώς είμαι ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονται καθημερινά έξω στην ελεύθερη αγορά και προσπαθώ να βγάλω το ψωμί μου τίμια και επειδή συνδυάζω ταυτόχρονα και την πολιτική,  καταλαβαίνει κανείς ότι ελεύθερος χρόνος δεν υπάρχει και αν υπάρξει θα είναι για πολύ λίγες ώρες.

Όμως επιλογές είναι αυτές, και πιστεύω πως κάποια στιγμή οι επιλογές μου να είναι ικανές ώστε να προσφέρω από το δικό μου μετερίζι κάτι λίγο για αυτή την έρημη τη χώρα.

Πηγαίνεις γήπεδο; Ασχολείσαι με τον αθλητισμό;

Η αλήθεια είναι ότι αν έχω λίγο χρόνο να ασχοληθώ με τον αθλητισμό, θα παίξω μπάσκετ με την παρέα μου.  Κατά τα άλλα πρέπει να σας πω, ότι δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για να επισκεφτώ κάποιο γήπεδο ώστε να παρακολουθήσω έναν αγώνα μπάσκετ ή ποδοσφαίρου.

Κλείνοντας, ένα μήνυμα στον κόσμο...

Πρέπει να κάνουμε όλοι μας υπομονή. Όπως μία μεγάλη μερίδα των πολιτών μας, έτσι και εγώ, περνάμε δύσκολα οικονομικά.  Οφείλουμε να προσπαθήσουμε παραπάνω όλοι μαζί ώστε να βγούμε από αυτό το σκοτεινό τούνελ. Ο κόσμος πρέπει να είναι έτοιμος να ακολουθήσει  τους  πολιτικούς  που έχουν τη διάθεση, είναι αληθινοί  και που  μπορούν να προσφέρουν στον  τόπο μας.  Το σανό έλαβε τέλος. Η αλληλεγγύη  πρέπει να υπερισχύσει.